Når Crossbridge Energy Fredericia, et af verdens mest energieffektive raffinaderier, lukker produktionen ned for at vedligeholde, er det en omkostningsfuld affære. Derfor er de planmæssige nedlukninger tilrettelagt til mindste detalje. Kvalitet og leveringssikkerhed for de komponenter, der skal udskiftes, er afgørende for valg af leverandør.

– I øjeblikket gennemfører vi disse helt store, totale nedlukninger ca. hvert sjette år for at kunne åbne ind til anlæg og udskifte slidte dele, installere nyt med mere. Altså udover de faste rense-stop, vi også gennemfører, siger Søren Peter Hausted, Senior Project Engineer, der også fortæller, at Crossbridge Energy generelt er en udviklingsorienteret virksomhed, som gør meget for at blive mere grønne og energieffektive.

Crossbridge Energy havde i forbindelse med den planlagte nedlukning været på udkig efter en ny samarbejdspartner til fremstillingen af den flare-tip, der sidder allerøverst i flaretårnet.

– Vi havde hørt godt om LP Kolding, og derfor gik vi i gang med at få virksomheden teknisk godkendt. Vi lægger vægt på, at vores leverandører arbejder med de standarder og kvalitetssikringssystemer, vi gør, ligesom vores leverandører skal leve op til en række forskellige formelle krav. Det giver os en fælles forståelse og nogle fælles forventninger til samarbejdet. Derudover har vi været glade for LP Koldings åbenhed. Vi har flere gange været forbi LP Kolding og fulgt produktionen, fortæller Søren Peter Hausted.

– Der har det været nemt at samarbejde med LP Kolding både i de indledende faser og undervejs i processen. Vi besluttede os eksempelvis for at ændre i materialevalget et stykke henne i processen, og det fandt LP Kolding en løsning på.

Spændende med indsigt i forskellige brancher

Hos LP Kolding har samarbejdet med Crossbridge Energy også været en fornøjelse.

– Det er spændende at få indblik i forskellige brancher og særlige behov, selvom vores arbejde på mange måder er det samme uanset, hvor vores produkter skal anvendes, siger Bjørn, der sammen med kollegerne Morten og Claus har haft det overordnede ansvar for opgaven.

Mens Bjørn har haft det primære ansvar for dialogen og afdækningen af kundens behov, har Morten været projektleder og blandt andet løst opgaven med at skaffe det helt særlige varmebestandige rustfri stål hjem, og Claus har udført arbejdet på værkstedet.

– Det har været et lidt anderledes materiale at arbejde med, men jeg kan godt lide at arbejde med noget forskelligt, og lige dette her har faktisk været rigtig godt at arbejde med, siger Claus, som i talende stund er ved at lægge sidste hånd på fremstillingen af flare-tippen, så den kan blive leveret som aftalt og planlagt tilbage i januar, da samarbejdet blev etableret.