En stille morgen kørte en usædvanligt lang sættevogn ind på parkeringspladsen foran LP Kolding. Den skulle hente den nyeste tank fra LP Koldings produktionshaller: En tank på 17,5 meter. Det svarer nogenlunde til højden på en 5-etagers ejendom. Tanken skulle transporteres tværs gennem landet og leveres hos Novozymes på Sjælland. Bjørn Beyer, der er projektleder hos LP Kolding, har været med til at beregne og designe løsningen ud fra de krav og specifikationer, Novozymes havde til tanken.

– Det var et stort og spændende projekt, som har kastet flere gevinster af sig. Eksempelvis har vi fået udviklet og implementeret en automatisk svejsemaskine i produktionen, da vi havde en opgave med at svejse omkring 2 kilometer kanter alene til kølerørene, fortæller Bjørn Beyer.

Konstruktionskunst på højt plan

Derudover var det også en spændende faglig udfordring for LP Kolding og Bjørn Beyer at designe og beregne løsningen.

– Novozymes havde naturligvis nogle specifikke krav, som tanken skal leve op til, for at den kan fungere, når den bliver inddraget i deres produktion, men derudover var vi også nødt til at tænke hele håndteringen og transporten af tanken igennem, fortæller Bjørn Beyer. Han peger på, at tanken i sig selv vejer mere end 25 tons.

– Både da tanken skulle kranes over på sættevognen, og da den kom frem til Novozymes, var der nogle kritiske tidspunkter, hvor tanken skulle bæres i nogle få punkter. Derudover giver tankens egen vægt en væsentlig belastning på hele konstruktionen, i det øjeblik den skal tippes fra vandret stilling til oprejst position. Den håndtering har vi været meget opmærksomme på, da vi designede og beregnede tankens konstruktion. Vi har trukket en del på vores erfaring og indsigt for at få gennemtænkt alle detaljerne. Det er på mange måder et stykke konstruktionskunst at få det hele til at lykkes. Men det er det, vi brænder for her hos LP Kolding, så vi er godt tilfredse med at have kunder, som udfordrer os udover det normale, fortæller Bjørn Beyer, der sidenhen har været i kontakt med Novozymes flere gange.

– Seneste melding er, at de er ved at være klar til at tage de nye produktionsfaciliteter i brug, og at tanken lever op til deres krav til kvalitet og funktion, så det kan vi jo kun være godt tilfredse med, slutter en tilfreds Bjørn Beyer.