Hvad vil du helst – have 4 lidt længere arbejdsdage eller 5 almindelige arbejdsdage hver uge?

Hos LP Kolding har vi siden efteråret forsøgt at tilrettelægge arbejdet, så den enkelte medarbejder selv kan træffe det valg. Og det giver glæde – både på arbejdet og i privatlivet.

Per og Mathias er to af de medarbejdere, som har valgt at arbejde 4 dage i stedet for de sædvanlige 5.

– Jeg har en veninde i Aarhus, som jeg gerne besøger i weekenderne, og det giver os en hel anden ro til at nyde tiden sammen, når jeg har en weekend på 3 dage, fortæller Per på 63 år, der arbejder som rustfri smed hos LP Kolding.

– Jeg kan godt lide at arbejde, og lige nu kan jeg slet ikke forestille mig, hvordan det vil være, hvis jeg ikke havde et arbejde at stå op til, men omvendt kan jeg også godt mærke, at jeg gerne vil have mere frihed. Nu behøver jeg heldigvis ikke at vælge.

Samme trang til frihed har Mathias på 31 år. Han er også rustfri smed og har ligeledes valgt at arbejde 4 dage om ugen. Han bor sammen med sin kæreste i Kolding, og nyder at kunne bruge fritiden aktivt.

– Jeg havde også en 4-dages arbejdsuge på mit tidligere arbejde, og var rigtig glad for det. Det var et stort ønske, der blev opfyldt, da jeg fik mulighed for det igen. Min kæreste og jeg har ingen børn, så vi er ikke presset på madpakker om morgenen eller lukketider i daginstitutionerne om eftermiddagen. Jeg kan derfor sagtens have lidt længere arbejdsdage, uden det betyder noget. Til gengæld giver det mig en helt anden frihed til at lave projekter og få oplevelser, når jeg går hjem fra arbejde torsdag og har fri til det bliver mandag.

Begge medarbejdere er dog også enige om, at de er glade for, at ordningen er frivillig.

– Vi har kolleger i alle aldersgrupper, og man har forskellige behov i forskellige livsfaser. Jeg ville have haft svært ved at bede om ordningen, hvis det betød, at jeg pålagde mine kolleger, at de også skulle arbejde 4 dage, siger Per.

I stedet for at ensarte arbejdstiderne for alle medarbejderne, har LP Kolding valgt at definere nogle tider, hvor alle medarbejdere skal være på arbejdspladsen.

– Det har vi gjort, fordi der stadig er mange opgaver, som skal koordineres, og hvor der er behov for, at vi kan arbejde tæt sammen. Derudover vil vi gerne værne om det gode fællesskab, vi har på arbejdspladsen, siger Gitte, der som HR-ansvarlig hos LP Kolding har været med til at indføre muligheden for 4-dages arbejdsuge. Derudover peger hun på, at det er nemmere at være fleksibel, når man har en fælles forståelse.

– Vi kan tilbyde denne ordning, fordi vi har nogle meget ansvarsbevidste og kvalitetsbevidste medarbejdere. De er vant til selv at tilrettelægge deres arbejde og tager ansvar for både kvalitet og tidsforbrug, så på den måde har det været en meget overkommelig opgave at indføre de fleksible arbejdstider.